Prirodna rasveta u vašem domu

Ugradnja PVC stolarije reguliše svetlost

Za smanjenje prejake svetlosti, obično leti, ljudi se služe nizom rješenja. Upotrebljavaju se grilje, roletene ili tende kao najčešća i najjeftinija rešenja. Za velike staklene površine koriste se specijalno dizajnirana stolarija sa posebnim staklima kao i regulatorima zatamljenja. Svi koji se odluče za prirodni način osvjetljenja moraju voditi računa o mnogim detaljima.

Prirodno svetlo je jedan od najbitnijih elemenata ljudskog života na Zemlji. Ono je od samog nastanka civilizacije bilo predmet interesovanja i istraživanja. Sokrat je još u starom veku govorio o principima korišćenja sunčeve energije. Sugerisao je da tremove objekata zimi (kada je sunce niže) treba okretati prema jugu radi potpunog iskorišćenja sunčeve toplote. Dok se u letnjim mesecima (kada je sunce na horizontu) na istim delovima dobija hladovina.

Iskorišćenost svetlosti kroz PVC stolariju

Ako je dobro iskorišćeno utiče na raspoloženje, volju i energiju, ali i ako ga nema dovoljno u enterijeru. Zato je važno i u skučenim prostorima voditi računa o svetlosti i ugradnji najpraktičnije PVC stolarije.

Direktan prodor prirodnog svetla u unutrašnjost objekta vrši se putem PVC prozora i PVC vrata na balkonima. I kroz njih, bilo veliki ili mali, svetlost utiče na naše dnevne aktivnosti, kvalitet života i način razmišljanja. Nužno je, i od izuzetne važnosti za psihičko i fizičko zdravlje korisnika da se prostorije u kojima boravimo veći deo dana otvore prema spoljnom svetu. Najčešće preko prozora.

Količina potrebnog svetla prvenstveno zavisi od namene prostorije. Tamo gde se spava ne treba svetlosti kao u dnevnom boravku ili u radnoj sobi. Isto važi i za kuhinju u kojoj se ipak provodi manje vremena. U dnevnom boravku optimalna veličina prozora iznosi 1/7 površine poda prostorije, što znači da je za osvetljenje prostorije površine 21m2 potrebna ukupna površina PVC prozora 3m2. Vrlo je bitna orijentacija fasadnog zida, kao i promena smera dolaska i količine svetla u zavisnosti od doba dana i doba godine.

PVC prozori – Sever – Jug

Najmanje svetla dolazi nam kroz PVC prozore sa severne strane, pa se prostorije orijentisane ka severu idealno namenjuju spavaćim sobama. Severno svetlo nije direktno i kvalitet prirodnog osvetljenja na toj strani je konstantan u svim godišnjim dobima, što posebno pogoduje umetničkim studijima i slikarskim ateljeima, kao i čitaonicima, radionicama ili kompjuterskim prostorijama jer sunce ne prolazi u prostoriju u svojoj najvećoj jačini.

PVC Prozori ka jugu maksimalno koriste blagodeti sunčeve energije što je posebno bitno u zimskim mesecima, pa se orijentacija koristi kako bi povećala mogućnost zagrejavanja korišćenjem sunca tokom hladnog vremena. U letnje doba kad je sunce visoko, staklene površine okrenute ka jugu mogu biti zaštićene od pregrejavanja izradom balkona, nadstrešnica, a mogu se koristiti i reflektujuća stakla za PVC stolariju koja odbijaju sunčevu energiju.

PVC prozori – Istok – Zapad

Velike količine sunčeve energije leti tokom jutra primaju PVC prozori okrenuti na istok, a predveče oni ka zapadu. Pošto je sunce u tom periodu pod niskim uglom preporučuje se odgovarajuća zaštita prozora kako bi se izbeglo preterano zagrejavanje i blještavilo. Pri otvaranju pročelja zapadne orijentacije treba uzeti u obzir i razdoblje kada je najviše izloženo sunčevoj svetlosti (kasno poslepodne) i da otvaranje prozora ne može rashladiti prostoriju.

Iako ne otvaraju vizure i uglavnom ne daju mogućnost prijatnog pogleda, nikako ne treba zanemariti ni vrednost krovnih prozora, pogotovo jer svetlost koja dopire s krova omogućuje, zbog ugla ulaska, i do tri puta više prirodne svetlosti od ekvivalenta zastakljene površine na fasadi.

Površina PVC stolarije na građevini

Za zastakljene površine na južnoj, istočnoj ili severnoj strani postoje posebne vrste optimalnih stakala odgovarajućih svojstava.
Potpuno osvetljen PVC prozor dimenzija 100×150 cm greje kao radijator od 1 kW što je vrlo korisno tokom zime, ali izaziva značajno pregrejavanje tokom letnjih meseci. Preporučuje se upotreba sredstva za zaštitu od sunca na svim stranama fasada (osim onih okrenutih na severnu stranu).

Prilikom zastakljenja građevine, od značaja je i energetski bilans (energija potrebna za zagrejavanje, osvetljenje i hlađenje prostora). Vidljiva površina zastakljenja treba da predstavlja između 35 do 50% ukupne površine pročelja. Kroz gornju stranu površine PVC prozora prodire svetlost u najudaljenije delove prostorije, stoga visina zastakljenja treba biti na visini jednakoj otprilike polovini dubine prostorije. Ukoliko to nije slučaj, ukazaće se potreba za veštačkom rasvetom i tokom dana, što iziskuje veću potrošnju energije i bitno smanjuje prijatnost ambijenta.