Mehanizmi otvaranja PVC stolarije

Mehanizmi otvaranja

U Termoplastu koristimo okove Nemačke firme ROTO, kao sastavni delovi naše stolarije.
Kao opcije otvaranja nudimo okretne, okretno-kip ili kip, kao posebnu opciju nudimo klizne mehanizme za svu PVC stolariju.

Nudimo rešenja koja će vaš prostor učiniti lepšim, svetlijim i praktičnijim. Sa našim PVC prozorima i PVC vratima dobićete najbolji odnos cene i kvaliteta. Zatražite od nas procenu za izradu PVC stolarije, procena je besplatna kao i naši saveti za što bolje postizanje termo i zvučne izolacije

Klizni sistemi za pvc i alu stolariju

U Termoplastu imamo rešenje za PVC stolariju koje ne zahtevna značajne izmene prostora. Za PVC prozore i vrata nudimo vam podizno-klizne sisteme (HS) i paralelno-klizne-kip (PSK) sisteme otvaranja.

Podizno-klizni sistemi su veoma pogodni u slučaju pomeranja velikih staklenih površina. Krila nemaju mogućnost otvaranja na kip, na odvojenim su šinama. Prilikom otvaranja, lagano se podigne krilo i pomeri u stranu.
Paralelno-klizni-kip sistemi se upotrebljavaju kod manjih staklenih površina kao što su balkonska vrata. Pokretno krilo se lako kipuje ili pomera na šinu-vođicu i gura u stranu.

Kip ili nagibni sistemi za pvc stolariju

Kip ili nagibni mehanizmi se dele na dve podgrupe u odnosu na fisiranje. Kip mehanizam je fiksiran horizontalno na gornjem ili donjem delu stolarije. Ovi prozori se samo delimično mogu otoriti.

Otvaranje gornjeg dela prozora predstavlja rešenje za prostorije kojima nije potrebno stalno provetravanje. Tada je mehanizam na donjem delu stolarije. Njegove spoljne površine stakla teško se čiste, pa se ovaj tip stolarije najčešće ugrađuje u podrume ili neke sporedne prostorije. Otvara se ka unutra.

Kada je kip mehanizam fiksiran na gornjem delu, reč je o prozoru koji služi isključivo za ventilaciju i ugrađuje se u prostorije koje moraju
imati stalno provetravanje (skladišta, stepeništa, proizvodne hale itd). Ovi se prozori otvaraju ka spolja.

Okretni sistemi za pvc stolariju

Okretni mehanizam otvaranja PVC i ALU stolarije je najrasprostranjeniji. Mehanizam je fiksiran na horizontalnom delu i omogućava potpuno otvaranje prozora. Može se otvarati ka spolja ili ka unutra, u zavisnosti od namene i vrste prozora i vrata. Okovi za ovaj mehanizam se biraju u odnosu na površinu stakalenih površina tj. na težinu pokretnog krila.

Ovaj vid otvaranja se veoma često kombinuje sa nagipnim – kip mehanizmom , kako bi se povećala praktičnost stolarije koja se koristi. U tom slučaju, stolarija ima mogućnost otvaranja samo ka unutra.

Savet: kada želite otvoriti prozor na kip, a već je okretno otvoren, prvo zatvorite prozor i vratite kvaku u početni položaj, zatim okrenite na ventus (kip) i otvorite. Isto važi i u obrnutoj situaciji. Ovo je važno kako bi se sačuvao sam mehanizam prozora.

Termoizolacija

Pod terminom termoizolacija najčešće podrazumevamo termoizolacioni materijal, koji u svojoj...

Energetski bilans

Potrošnja energije u zgradi zavisi, kako od karakteristika same zgrade...