Da li PVC stolarija treba da bude bela?

Da li PVC stolarija treba da bude bela?

PVC stolarija u boji je sve popularnija. Pročitajte kako se boji stolarija i sprečite neprijatna iznenađenja.
Osim izvrsne izolacije koju pruža PVC stolarija, ona može biti onaj deo Vašeg objekta koji daje finalni estetski “touch”. Bela PVC stolarija se uklapa u izgled gotovo svake fasade i omogućava bezbrižne kombinacije sa različitim bojama nameštaja i generalnog izgleda enterijera. Sve češće kupci biraju prozore i vrata u boji kako bi izrazili svoju kreativnost i dobili jedinstven izgled celokupne kuće/zgrade.

Kako se može izraditi PVC stolarija u boji?

Postoje dva načina za izradu PVC stolarije u boji. To su:

  • Aplikacija dekorativnih folija
  • Koekstruzija akrila (proces bojenja)

Aplikacija dekorativnih folija

Prva opcija temelji se na imitaciji široke palete prirodnih boja. Folije postoje u bojama poput zlatnog hrasta, oraha, mahagonija i sl. Mogu se lepiti na jednu ili obe strane PVC stolarije (unutra i spolja). Po samom izgledu laik Vam neće moći prepoznati da li se radi o drvetu ili pak PVC-u. Na taj način možete kombinovati prednosti izvrsne izolacije PVC-a i prirodnog, smirujećeg, izgleda drveta. Međutim, nedostatak drvodekora leži u samom procesu izrade. Folije se tek naknadno lepe na stolariju što može dovesti do gubitka boje zbog vremenskih uslova. Može doći do dodlepljivanja folije, kao i nemogućnosti poliranja eventualnih ogrebotina.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Koekstruzija akrila

Druga opcija, koja je daleko kvalitetnija, temelji se na dodavanju sloja akrilne boje pod izrazito visokim temperaturama tokom samog procesa proizvodnje PVC stolarije. Na taj način stolarija i akril postaju neodvojiji. Takvi prozori i vrata su ekstremno otporni na vremenske uslove i ogrebotine. Akril se prvenstveno preporučuje kod novogradnji kod kojih se želi postići moderan i sofisticiran izgled.

Bez obzira na široke mogućnosti kombinovanja stolarije u boji sa ostatkom objekta, nemojte u potpunosti odbaciti opciju bele boje. Ona je ipak bezvremenska i simbolizuje čistoću!