Nova PVC stolarija na starim kućama i zgradama

Povećanje cene energenata i uticaj energetike na okolinu i klimatske promene dovode do razvoja novih energetskih tehnologija, kreiranju zakona i propisa kojima će se uticati na smanjenje potrošnje energije i podizanje svesti o energetskoj efikasnosti.

Energetski sertifikati zgrada

Uvođenjem energetskih sertifikata za zgrade s podacima o potrošnji energije omogućiće se, u budućnosti, poređenje energetskih karakteristika zgrada. Sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju biće sertifikovane. Podaci o godišnjoj potrošnji energije za grejanje zgrade biće izloženi ili dati na uvid svim zainteresovanim stranama. Jednostavno poređenje energetskih karakteristika zgrada omogućiće građevinskoj industriji da koristi te podatke kao sredstvo marketinga. Tržište koje bi se uspostavilo pri raspolaganju energetskim sertifikatima, trebalo bi doprineti značajnom povećanju energetske efikasnosti u zgradama.

Ušteda energije preko 60%

Energetskom obnovom starih zgrada i kuća, naročito onih građenih pre 1980. godine, moguće je postići uštedu u potrošnji toplotne energije od preko 60 posto.

Prozori – izvor velikih toplotnih gubitaka

Iako zauzimaju mali deo ukupne površine zgrade, prozori su izvor velikih toplotnih gubitaka. Oni pružaju oko 10 puta manji otpor prolasku toplote nego zidovi, plafoni i podovi građevine.

U gubitke kroz prozore ubrajamo transmisijske gubitke i gubitke usled provetravanja. Ti gubici iznose oko 50% ukupnih toplotnih gubitaka građevine.

Toplotni mostovi

Toplotni mostovi su spoljni delovi građevine kod kojih je povećan toplotni tok iz unutrašnjosti građevine prema spolja. To su mesta na kojima toplina “beži” iz građevine. Najjednostavniji primeri su prozori, vrata, istake balkona, uglovi zgrade, spojevi zida i prozora i sl.

Osim što uzrokuju gubitke toplote, na unutrašnjim delovima toplotnih mostova može doći do kondenzacije vodene pare ili rošenja. Posldice su stvaranje hladnih promaja zbog bržeg kruženja vazduha u prostoriji u zimskom periodu i pojava buđi koje mogu izazvati alergije.

Pravilnim projektiranjem i kvalitetnim građenjem uticaj toplotnih mostova može se svesti na minimum.

Kontaktirajte Termoplast kako bismo Vam dali najbolju ponudu zamene stolarija na Vašoj staroj kući ili u stanu.

Prednosti PVC prozora

Lako održavanje, izdržljivost i termička efikasnost tri su glavne prednosti...

Termoizolacija

Pod terminom termoizolacija najčešće podrazumevamo termoizolacioni materijal, koji u svojoj...