Provetravanje prostorije protiv buđi

PROVETRAVANJE PROSTORIJE PROTIV BUĐI

Ukoliko bismo svaki dan odvojili po nekoliko minuta i svojoj kući, stanu ili garsonijeri pružili dašak svežeg i čistog vazduha, bili bismo lišeni problema kao što su kondenzacija i plesan. Ubrzani način života i konstantne vremenske promjene dovele su do izolacije velikog broja ljudi i povlačenjem u svoje domove.
Svi mi zapravo tražimo mir, opuštanje i spokoj u intimnoj atmosferi našeg doma. Kada je već tako moramo se pobrinuti ne samo za estetiku interijera, već i za očuvanje istog kao i zdravlja svih ukućana.

Pravilno provetravanje prostorije

Najpre je potrebno znati da se kondenzacija pojavljuje u dobro zabravljenim prostorijama, jer je onemogućeno odvođenje vlage iz prostorije u kojoj se boravi. Ona će se najčešće pojaviti na slabije zaštićenim mjestima kao što su rubovi stakla. Ako takvi uslovi traju duže vreme onda dolazi do pojave plijesni. Prilikom izgradnje novih objekata kao i pri renoviranju starijih, potrebno je poštivati plan gradnje. Ovo će znatno smanjiti mogućnotst pojave kondenzacije i plesni na zidovima. U suprotnom će se oštetiti objekt, narušiće se i kvalitet stanovanja, a mogu se izazvati i ozbiljni zdravstveni problemi. Ovakve probleme možete sprečiti redovnim provetravanjem prostorija i to 2 do 3 puta na dan. Češće provetravanje se možete primeniti u prostorijama gde je povećana količina vlage. Npr kao što su kupatila, kuhinje i slično.

Obratite pažnju na pravilno provetravanje prostorije, koje uključuje širom otvorene PVC prozore na par minuta dnevno, naročito u sezoni grejanja. Otvaranjem vaših PVC prozora na kip u sezoni grejanja nije od velike koristi jer rashlađuje zidove oko prozora. Ovo dovodi do izostanka kondenzacije, ali i do vlaženja zidova. Svež vazduh se spolja brzo zagreje i može apsorbovati novu količinu vlage koja će sledećim provjetravanjem izaći napolje.

Zapamtite da provetravanje prostorije nije nužno samo u sezoni grejanja, već i za vreme toplijih dana!

Zimi može dolaziti do pojave kondenzacije i kod jako dobrih prozorskih sistema, posebno noću. Međutim, do ovoga neće dolaziti često ako se pridržavate naših saveta i pravilnog provetravanja. Sanirajte i na vreme očuvajte unutrašnjost svog doma i izbegnite pojavu gljivica i plesni.

Prednosti PVC prozora

Lako održavanje, izdržljivost i termička efikasnost tri su glavne prednosti...