Uticaj PVC stolarije na zdravlje

Uticaj PVC stolarije na zdravlje?

PVC (polivinil hlorid) predstavlja revoluciju u proizvodnji stolarije. Odnos cene i kvaliteta naspram drvenih prozora i vrata bio je veoma značajan. Zato je PVC stolarija galopirajućiom korakom zauzela svetsko tržište. Jasno je da je takav uspeh rezultirao smanjenjem prihoda starih proizvođača. Tako su se počele širiti razne predrasude i (ne)utemeljene kritike o PVC stolariji.

Za početak bitno je razlikovati proces proizvodnje PVC-a i proces prerade plastike u PVC profile. U navedenoj prvoj fazi PVC-u se dodaju razni modifikatori (punila) koji omogućavaju bojenje i povećavaju otpornost i stabilnost materijala. Prema raznim istraživanjima spomenuta punila nisu štetna, iako određene organizacije poput Greenpeace-a tvrde suprotno. Činjenica je da je udeo takvih punila (barijum, kadmijum, kalaj, olovo, vinil hlorid itd.) u PVC-u danas smanjen na minimum (1%). Kada PVC jednom očvrsne on više ne ispušta spomenute materije. Dakle, štetni uticaj PVC stolarije na zdravlje je tokom proizvodnje PVC profila ne postoji

Šta možemo očekivati od PVC-a?

Međutim, određena opasnost ipak postoji u slučaju nekontrolisanog zapaljivanja PVC-a npr. tokom požara. Hemikalija dioksin koja se tada oslobađa vrlo je opasna kada joj je čovjek izložen često i u velikim količinama. S obzirom da Vam je u slučaju požara cilj što brže pobeći iz objekta, ovaj nedostatak Vas ne mora previše brinuti.

PVC je samo vrsta plastike, isto kao i polistiren (PS), polietilen (PE), polipropilen (PP) i sl. Od plastike se danas proizvode masa stvari – život bi bio nezamisliv bez ovog materijala. Svi ozbiljni prerađivači PVC-a, pa tako i Termoplast Beograd, nabavljaju materijal i sirovinu od pouzdanih svetskih dobavljača. Oni se moraju pridržavati stroge zakonske regulative što se tiče zaštite okoline i zdravlja. Dakle kupnjom kvalitetne sirovine i poštivanjem dobre proizvodne prakse u preradi plastike (npr. u izradi PVC profila), svaka moguća štetnost svedena je na minimum i možete biti sigurni da je finalni proizvod dobrih specifikacija.

Zaključno je važno naglasiti da PVC stolarija kao gotov proizvod s obzirom na svoju izvrsnu termo-izolaciju sprečava prodor vlage i vlaženje zidova i razvitak raznih mikroorganizama poput plesni. Osim fizičkog zdravlja ne sme se zanemariti ni pozitivan uticaj PVC stolarije na psihičko zdravlje. Izvrsna zvučna izolacija omogućava opuštanje i na taj način smanjuje napetost, neispavanost i prenapregnutosti mišića

Termoizolacija

Pod terminom termoizolacija najčešće podrazumevamo termoizolacioni materijal, koji u svojoj...

Prednosti PVC prozora

Lako održavanje, izdržljivost i termička efikasnost tri su glavne prednosti...

Sigurnost

Za sprečavanje lakog i neometanog ulaza lopova kroz Vaše prozore...