Čišćenje i održavanje PVC stolarije – Uputstva

Kako biste što duže bili zadovoljni svojom PVC stolarijom, jedna od najvažnijih stvari je njeno redovno održavanje. PVC stolarija, kada govorimo o održavanju, stvarno je zahvalna. Sve što je potrebno je uložiti minimalno vremena kako bi ostala kao nova.

Pridržavajte se korisnih saveta koje ćemo vam dati u nastavku teksta. Osiguraćete dugotrajno uživanje u PVC stolariji, kako s estetske tako i s funkcionalne strane.

Odmah nakon ugradnje potrebno je skinuti zaštitnu foliju sa spoljne strane PVC stolarije. U suprotnom, može se dogoditi da se pod uticajem visokih i niskih temperatura zapeče/istopi pa ćete imati velik problem sa njenim skidanjem.

Čišćenje PVC profila

PVC profili se odlikuju posebnom dugotrajnom površinom koja se lako čisti i održava. Bukvalno kao i prvog dana njihove ugradnje. Najbolje ih je čistiti mekanom krpom i mlakom vodom, u koju možete dodati blagi deterdžent za pranje sudova.

Najstrožije izbegavajte oštra sredstva za ribanje, sredstva koja sadrže razređivač, aceton i slične sastojke.

Obavezno sa vremena na vreme proverite otvore za odvod u okviru prozora. Čisti otvori su veoma važni za normalan odvod.

Održavanje PVC okova

Okove i sve njihove delove čistite najmanje jednom godišnje, i to uljem ili mašću bez kiseline ili smole, kako biste osigurali njihovo lako rukovanje. Po potrebi dotegnite vijke. Podmazivanje okova vrlo je jednostavno i zahteva minimalno uloženog vremena. Zauzvrat će vaši okovi i kompletna PVC stolarija raditi besprekorno i lagano, baš kao i prvog dana ugradnje.

Održavanje PVC okova u primorskim ili priobalnim područjima

Ukoliko živite u primorskim ili priobalnim područjima, zbog velike količine soli u vazduhu morate okovima na svojoj PVC stolariji posvetiti više pažnje. Da biste sprečili pojačanu koroziju, obavezno sa okova isperite nakupljenu so. Podsećamo da je izbegavate agresivna sredstva za čišćenje. Nakon sušenja, okove poprskajte sprejom protiv rđe, pazeći da sprej ne nanosite nigde drugde osim na okove. Sprej vam može pomoći i kod samog čišćenja okova.

Održavanje stakla na PVC stolariji

Za održavanje stakla na PVC stolariji dovoljna je kožna krpica, veća količina vode sa samo malo sredstva za čišćenje staklenih površina. Kao i kod okova, izbegavajte agresivna sredstva za pranje i čišćenje.

Neka sredstva za pranje stakla mogu sadržati hemijske sastojke koji mogu izazvati pojavu žutila na PVC stolariji, preporučujemo da prilikom pranja sredstvo za pranje u što manjoj meri dolazi u dodir sa PVC stolarijom.

Dodatne sigurnosne mere

Sve gore navedeno može svako od nas da uradi, uz malo uloženog truda, vremena i novca. Tako ćete biti sigurni da će vaša PVC stolarija ostati dugi niz godina funkcionalna i lepa za oko

Ipak, neke stvari je ipak bolje prepustiti stručnjacima. Na primer, ukoliko dođe do nekog oštećenja vaše PVC stolarije ili se nešto pokvari tj. potrebna je zamena određenog dela na njom, najbolje je da nas kontaktirate. Naši stručni radnici stoje vam na raspolaganju za sve eventualne kvarove i oštećenja.

Prednosti PVC prozora

Lako održavanje, izdržljivost i termička efikasnost tri su glavne prednosti...

Termoizolacija

Pod terminom termoizolacija najčešće podrazumevamo termoizolacioni materijal, koji u svojoj...